RECEPTES

TRINXAT DE COL I PATATA

Ara que comença el fred, aquest és un clàssic d’hivern i de l’horta de muntanya. O sigui que, a casa nostra, no hi pot faltar.

MontSerrat Rubio | Cuinant Salut

Ingredients per a 6 persones

1 col verda arrissada

1 kg de patates

Una cabeça d’alls secs

Oli d’oliva verge extra 

Sal marina integral

+

Virutes de pernil ibèric

Bolets de temporada


Per fer el trinxat

Rentem les patates senceres amb la pela i després les pelem i tallem a trossos.

Netegem la col, treiem el tronc de la part central de les fulles més grosses, les tallem a trossos regulars i rentem bé.

Posem a bullir aigua amb sal. Quan arrenqui el bull hi posem les patates durant 5 minuts i després hi afegim la col i ho deixem 5 minuts més.

Treiem del foc, colem i ho reservem.

En una cassola a part, farem el següent:

  • en fred, hi posem oli d’oliva (amb generositat) i els alls pelats i tallats a làmines
  • la posem al foc, a temperatura mitja-baixa i deixem que coguin a poc a poc.
  • les làmines d’all han d’agafar un toc dauradet però no torrat
  • aleshores retirem els alls de la cassola i les reservem, l’oli ens haurà agafat l’aroma però amb molta suavitat
  • en aquesta mateixa cassola, i amb aquest oli que hem aromatitzat, afegim la col i la patata que hem reservat
  • amb una forquilla ho aixafem fins que ens quedi tot ben barrejat i ja tenim la base del nostre trinxat

Anem a pel nostre toc especial

Opció 1:

Un cop finalitzat el trinxat hi afegim per sobre les làmines d’all que hem reservat

Opció 2:

omplim una anella d’inox amb el trinxat i a sobre hi posem uns encenalls de pernil ibèric. L’escalfor del trinxat fondrà la mica de greix del pernil i li aportarà més sabor.

Opció 3:

Fem un saltat de bolets i, si ens hi agrada, hi afegim una picada d’all i julivert.

Omplim una anella d’inox amb el trinxat i a sobre hi escampem uns quants bolets.

Opció 4

Aquest plat admet moltes variacions o sigui que feu volar la vostra imaginació. Nosaltres moltes vegades hi posem ous ferrats! 😉


Bon profit!