BLOG – NOTÍCIES

Bones pràctiques agràries i sostenibles per als cultius

Les actuacions de les bones pràctiques agràries que es van realitzar a Mas la Coromina durant l’any 2022 van ser possibles gràcies al suport de la Diputació de Girona. Aquest suport ha estat per implementar aquestes pràctiques sostenibles i continuar produint una llet ecològica de qualitat excepcional.


A Mas la Coromina, que som pagesos, ramaders i productors de la nostra llet ecològica ECO Ato, la sostenibilitat i la cura del sòl són prioritats absolutes! Per això, seguir unes bones pràctiques agràries és una de les nostres missions primordials. No només es tracta de proporcionar una llet ecològica de primera qualitat als nostres consumidors, sinó també de preservar el nostre entorn i contribuir a un futur més sostenible.

Un acte de cura del sòl: mantinguent les restes vegetals 

Una de les bones pràctiques agràries que seguim és la de mantenir les restes vegetals als nostres camps. Aquesta pràctica implica la incorporació o dipòsit de les restes de material vegetal al sòl. A primera vista, pot semblar només una qüestió estètica, però té un impacte profund en la salut del sòl. L’increment del contingut en matèria orgànica millora l’estabilitat dels agregats del sòl, reduint la seva disgregació i erosió per efecte de l’aigua o el vent.

Un major contingut en matèria orgànica no només fa el sòl més fèrtil sinó que també augmenta la seva capacitat de retenció d’aigua. Això significa que els cultius poden fer un millor ús de l’aigua disponible, la qual cosa és vital en una època en què el canvi climàtic posa una pressió constant sobre els recursos hídrics. Amb aquesta pràctica, afegim macro i micro nutrients essencials al sòl, la qual cosa permet reduir la necessitat d’adobs de síntesi, afavorint així un entorn agrícola més saludable i sostenible.

Una estratègia intel·ligent: la barreja de cultius.

A Mas la Coromina, apostem per la barreja de cultius com a estratègia per a la millora del sòl. El nostre camp acull una varietat de cultius, incloent-hi la veça, l’ordi, el raigràs, el pèsol, el triticale, entre d’altres. Aquesta diversitat d’espècies simultànies als conreus té diversos beneficis. Augmenta la productivitat global, ja que les plantes poden aprofitar els recursos de manera més eficient. A més a més, aquesta diversitat afavoreix la captació de CO2 atmosfèric i la fixació de nitrogen per part de lleguminoses.

En producció ecològica, no podem utilitzar adobs de síntesi, però la fixació de nitrogen és essencial per al creixement de les plantes. La barreja de cultius és una excel·lent manera de superar aquesta limitació, ja que les lleguminoses, com el pèsol, tenen la capacitat de fixar nitrogen a través de simbiosi amb bacteris especialitzats. Això proporciona una font natural de nitrogen que beneficia tot l’ecosistema agrícola.

Visiteu-nos, veniu un Dia a Pagès!

Us convidem a visitar Mas la Coromina i descobrir més sobre com cuidem la nostra terra i les nostres vaques. A través de la visita “Un Dia a Pagès“, podreu experimentar la nostra passió per la producció sostenible i entendre millor com es produeix la vostra llet ECO Ato. Veniu, apreneu, i compartiu amb nosaltres la visió d’un futur agrícola més ecològic i sostenible.

Juntes i junts, construïm un futur més verd i sostenible!