Un dia a pagès


El respecte a la natura i el seu equilibri són les bases del Mas la Coromina, som una granja ecològica situada als peus del Puigsacalm a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa.

Us convidem a casa nostra i a compartir el nostre dia a dia a pagès. Us transmetrem com és la vida en una casa de pagès tradicional amb una producció diversificada i, al mateix temps, amb l’especialització i industrialització d’un sol producte, la llet ecològica i els seus derivats. I, seguint el cicle natural de cada estació, gaudirem d’un paisatge i d’una experiència diferent participant en les tasques que formen part de l’explotació d’una granja ramadera.

Experimentar, sentir, aprendre i viure en primera persona!


Totes les visites tenen un enfocament didàctic i vivencial. Veurem directament com es fa la munyida a més de 260 vaques, tocarem la pell suau dels vedells i vedelles acabats de néixer i donarem menjar als animals. A l’espai polivalent, a través de jocs i tallers, tan petits com grans tindreu l’oportunitat d’aprendre més sobre la vida i el metabolisme de les vaques i la riquesa i les propietats de la llet.

Finalment podreu tastar la llet ECO ATO de les nostres vaques i els seus derivats. A la botiga tindreu la possibilitat de poder comprar tots els productes del Mas la Coromina.

Serveis educatius per a escoles


La visita a la nostra granja, és molt més que una sortida de camp. Us oferim un ampli programa educatiu que us dona la possibilitat de dissenyar i portar a terme un projecte interdisciplinari de llarga durada.

Els dossiers, adaptats cadascun al temari pedagògic de cada cicle, contenen diferents propostes didàctiques per poder treballar tant a l’aula com al Mas la Coromina. A més, la visita a la granja està inclosa dins el projecte que us presentem. Tots els dossiers inclouen un treball previ a l’aula, la visita al Mas la Coromina i un treball a l’aula després de la visita.

El treball previ és preparatori. Proporciona informacions bàsiques i propostes d’investigació per entendre l’evolució de la vida al camp a través de la història. Així els alumnes formularan preguntes que podran relacionaramb el Mas la Coromina.

Al Mas la Coromina els objectius generals són: despertar i potenciar una consciència de conviure amb la natura i els seus valors, el cicle de sostenibilitat amb el medi ambient, els animals i les vaques de la granja.

El treball posterior que oferim afavoreix la creativitat intel·lectual i artística dels alumnes. A partir del que han après del treball previ i de la visita al Mas la Coromina, dissenyaran i crearan escenaris i obres inspirats en un possible futur.

Cada projecte té com a objectiu principal presentar de manera transversal els continguts necessaris per poder assolir les competències bàsiques pròpies de cada àmbit del coneixement del medi, i que això permeti a l’alumne incidir en la millora del seu entorn i fer-ne un ús sostenible.

Donant l’oportunitat de poder treballar a l’aula els coneixements generals, els alumnes els relacionen amb els aprenentatges adquirits directament al Mas la Coromina, i, així aquesta experiència interdisciplinària s’acaba a l’escola amb activitats didàctiques i lúdiques.

Els dossiers de treball

ON ÉS LA TACA DE LA VACA?


Visita a Mas la Coromina
Quantes taques té una vaca? I com són les potes, la cua, el braguer...? A traves d’un joc d’imants els alumnes descobriran i aprendran totes les parts de les vaques i les diferencies entre les vedelles i les vaques. Durant el recorregut aniran trobant diferents peces imantades que hauran de composar al final de la visita en un gran mural de l’espai educatiu. Al mateix temps podran donar menjar i tocar les vedelles i les vaques . També les veuran munyir i finalment tastar la llet i els seus derivats.

Treball a l'aula anterior a la visita
A partir d’imatges i entenedores explicacions els alumnes podran aprendre les diferencies entre els vedells i les vaques, que menja un vedell acabat de néixer, els animals de la granja amb els seus petits, la gallina i el pollet, el gos i el cadell... i es trobaran un seguit d’incògnites que hauran de descobrir directament a la granja. Com són les taques de les vaques? Quants vedells han nascut aquesta setmana i com són?...

Treball a l'aula posterior a la visita
Consisteix en dues propostes:
  • Un activitat de treball manual.
  • Una activitat experimental de la munyida de la vaca.

ELS AMICS DE LES VAQUES


Visita a Mas la Coromina
Quins animals hi ha a la granja? Tots els alumnes podran entrar en un gran galliner i veure les corts on hi descobriran quins són els amics de les vaques (gallines, galls, conills, porcs, oques...). A traves d’un joc d’imants els alumnes aprendran les diferents parts d’aquests animals i quin profit en fem els humans. Durant el recorregut aniran trobant diferents peces imantades que hauran de composar al final de la visita en un gran mural de l’espai educatiu. Al mateix temps podran donar menjar i tocar les vedelles i les vaques . També les veuran munyir i finalment tastar la llet i els seus derivats.
Treball a l'aula anterior a la visita
A partir d’imatges i entenedores explicacions els alumnes podran aprendre els animals ovípars, vivípars i mamífers. Quines són les semblances i diferències. Com és la seva alimentació, la reproducció i els costums. Finalment podran fer un estudi de la relació dels humans amb aquests animals al llarg de la història.
Treball a l'aula posterior a la visita
Consisteix en dues propostes:
  • Joc de memòria dels animals i els aliments que ens proporcionen.
  • Una activitat artística basada en les pintures de Archimboldo.

EL CICLE SENSE FI


Visita a Mas la Coromina.
La vida al camp i les estacions de l’any. L’hort de Mas la Coromina i els seus conreus. Com es treballa la terra ? Quan es sembra i quan es cull? Que, quant i com es treballa la collita per poder alimentar les vaques cada dia. A traves d’un joc d’imants els alumnes descobriran i aprendran la vida del camp en cada estació. Durant el recorregut aniran trobant diferents peces imantades que hauran de composar al final de la visita en un gran mural de l’espai educatiu. Al mateix temps podran donar menjar i tocar les vedelles i les vaques . També les veuran munyir i finalment tastar la llet i els seus derivats.
Treball a l'aula anterior a la visita
A partir d’imatges i entenedores explicacions els alumnes podran aprendre quines són i com es produeixen les diferents estacions de l’any i com va variant el paisatge. A la vegada les feines del camp i de l’hort van canviant segons cada estació . Aprendran el treball del camp i quan es planten i es recullen les hortalisses.
Treball a l'aula posterior a la visita
Consisteix en dues propostes:
  • Un activitat artística basada amb les pintures d’Archimboldo.
  • Joc de memòria de les estacions de l’any i en relació amb la natura i el camp.

PER QUÈ REMUGUES TANT?


Visita a Mas la Coromina.

La visita al Mas la Coromina permetrà als alumnes viure directament tot el cicle vital de les vaques i aprendre el cicle de sostenibilitat amb el medi ambient. Conèixer la vida quotidiana d’una granja rural i a la vegada el procés d’industrialització, els controls de qualitat i la distribució i comercialització de la llet i els seus derivats. En l’espai educatiu amb peces imantades els alumnes aprendran el funcionament i les parts de l’aparell digestiu dels remugants composant el mural de la paret, també podran completar l’esquema amb els productes que es cullen de la terra i les taques que es realitzen en relació a cada estació de l’any. Durant el recorregut visitaran els animals de la granja, i podran donar menjar i tocar les vedelles i les vaques. També les veuran munyir i finalment tastar la llet i els seus derivats.

reball a l'aula posterior a la visita

Podran treballar l’aparell digestiu dels animals remugants, tot el seu procés i les diferencies amb l’aparell digestiu dels humans. I el cicle de sostenibilitat del camp en relació a la producció dels aliments que es conreen per alimentar les vaques.

Treball a l'aula posterior a la visita

Consisteix en dues propostes:
  • Investigar, aprofundir i relacionar els conceptes adquirits en relació a la nutrició humana.
  • Activitat artística “Art a sobre la llet”.
TRAÇANT LA TRAÇABILITAT

Visita a Mas La Coromina

La visita a Mas la Coromina consisteix en conèixer tot el procés de què, com i quant mengen les vaques. També aprendre quina quantitat de llet produeixen al dia una vaca, com es processa i quins controls de qualitat passa cada litre de llet des de la granja, a la fàbrica i finalment als punts de distribució. Podran saber el cicle del camp i què és el cicle de sostenibilitat amb el medi ambient, i també que és una llet diferenciada amb qualitat i traçabilitat i els parts més importants que s’apliquen pel benestars de les vaques. Durant el recorregut tindran l’oportunitat de viure el dia a dia en una granja, tots els seus animals i els vedells. I podran donar menjar a les vaques i veure directament com es el procés de la munyida. Segons el cicle d’ESO es podrà fer més èmfasis i donar més continguts segons les necessitats de cada grup i nivell. Podent aprofundir més en:
  • L’aparell digestiu dels herbívors.
  • La composició i mesures de la llet
  • La composició dels aliments que es conreen.
  • L’explotació de la granja i la elaboració de la llet.
  • Les sortides professionals cap el món laboral dins del món rural.
  • La sostenibilitat amb el medi ambient i el benestar dels animals.

Treball a l'aula anterior a la visita.

Estudi de les vaques productores, la sala de munyir informatitzada. Quina és la composició de la llet, les seves propietats físiques, el valor de nutrició, els components que influencien en la qualitat de la llet i el seu procés d’elaboració i derivats.

Treball a l'aula posterior a la visita.

Creació d’una dieta equilibrada amb tota la cadena alimentària correcte i amb la llet i els seus derivats. Utilitzant també la llet desnatada i semi desnatada.

Sol·licitud d’informació


Les visites per a escoles es fan de dilluns a divendres en horaris preferiblement de matins. La primera hora de visita és a les 10 h del matí.

Per visitar-nos és necessari fer una reserva prèvia a través del formulari de sol·licitud d’informació que trobareu al peu d’aquesta pàgina.

La visita té una durada aproximada d’entre 1,5 hores a 2 hores i té un cost de 6,00 € per alumne de primària i 6,50 € per alumne de secundària (preus amb el 21% d’IVA inclòs).

Especificacions


Els dossiers de treball s’entregaran al professorat un cop reservada la visita.

Sol·licitud d’informació i reserva


  • MM slash DD slash YYYY