BLOG – NOTÍCIES

“Les actuacions de les bones pràctiques agràries que es van realitzar a Mas la Coromina durant l’any 2024 van ser possibles gràcies al suport de la Diputació de Girona. Aquest suport ha estat per implementar aquestes pràctiques sostenibles i continuar produint una llet ecològica de qualitat excepcional.”
—
Una reflexió que dona sentit a la nostra manera de fer agricultura
En un món on, malauradament, encara hi ha moltes persones que no tenen garantit un plat a taula, la manera com produïm els aliments ens sembla que adquireix un paper important. Posar fi a la fam, garantir la seguretat alimentària i millorar la nutrició són grans reptes que, d’alguna manera, ens toquen a tots, tant si treballem la terra com si som consumidors.
Ens preguntem sovint com podem avançar cap a una alimentació més justa i sostenible sense començar, primer, per tenir cura de la terra que ens alimenta. Potser la resposta passa per repensar la nostra relació amb el camp i els recursos naturals. Des del nostre punt de vista, cada petita decisió que prenem a l’hora de cultivar, cada pràctica agrícola, pot tenir un impacte, no només en el que mengem, sinó també en la salut dels sòls, la qualitat de l’aigua, la biodiversitat i, en definitiva, en el futur del planeta.
Si volem garantir aliments sans i accessibles per a tothom, creiem que val la pena apostar per una agricultura que respecti els cicles naturals, que protegeixi el sòl i que sigui capaç de regenerar-se any rere any. I pensem que aquesta responsabilitat no recau només en els qui treballem la terra, sinó que ens implica a tots: consumint de manera conscient, donant suport a projectes que cuiden el territori i apostant per productes elaborats amb criteris de sostenibilitat. Són petits passos que, sumats, poden ajudar a transformar el sistema alimentari i fer possible un model on ningú es quedi enrere i on la terra continuï sent font de vida per a les generacions futures.
Barreja cultius: veça, civada, pèsol i ordi per cuidar el sòl i la collita
A Mas la Coromina, la barreja de cultius forma part de la nostra estratègia per avançar cap a una agricultura més responsable i sostenible. Als nostres camps es combinen espècies com veça, civada, pèsol i ordi, integrant cereals i lleguminoses per aprofitar els beneficis que aporta la diversitat vegetal.
Aquesta diversitat ens permet millorar la productivitat i l’estabilitat dels cultius, augmentant la seva resiliència davant condicions adverses, afavorir la captació de CO₂ i, gràcies a les lleguminoses, facilitar la fixació natural de nitrogen al sòl, reduint la necessitat d’adobs químics, potenciar la salut i la fertilitat del sòl, incrementant la matèria orgànica i la capacitat de retenció d’aigua i contribuir a la conservació de la biodiversitat i a la resiliència dels ecosistemes agrícoles.


Petits canvis que ajuden el camp, la llet i el nostre entorn
Aquestes accions, a banda d’ajudar-nos a produir una llet ecològica de qualitat, ens fan sentir que, d’alguna manera, contribuïm a construir un sistema alimentari una mica més just i sostenible. Les pràctiques que duem a terme a la nostra explotació, com la barreja de cultius, creiem que són petites passes cap a una agricultura que cuida la terra i les persones, i que, alhora, intenta donar resposta als grans reptes globals. A Mas la Coromina, procurem que cada decisió que prenem vagi en la línia de protegir el sòl, garantir aliments sans i, amb tota la modèstia, aportar el nostre granet de sorra per a un planeta una mica més verd.
–