BLOG – NOTÍCIES

Som granja ecològica!

Després de dos anys d’implicació, dedicació i il·lusió, el passat 2 de novembre Mas la Coromina vam completar el procés de transformació d’una granja ramadera convencional a una granja ramadera ecològica.

Mas la Coromina, granja ecològica!

Mas la Coromina som una granja ecològica familiar de la Vall d’en Bas, a la Garrotxa i ens dediquem a la producció de llet. Concretament a Joanetes, als peus del Puigsacalm.

L’any 2007, juntament amb 6 granges més de Catalunya, vam formar la marca ATO natura i treballem bàsicament per produir llet per la nostra marca.

L’Albert i la Isabel som la tercera generació d’aquesta explotació ramadera familiar. Des dels seus inicis, Mas la Coromina ha evolucionat amb el pas dels temps per oferir cada dia un producte de millor qualitat.

L’any 1990 vam començar a fer una estabulació lliure, i al novembre 2018, vam dedicar tots els nostres esforços per transformar-nos en una explotació ecològica, com som avui.

Formem part del grup ATO natura i estem treballant actualment per treure una línia pròpia de productes ecològics que sortirà en els lineals a principis del 2021.

Abans de transformar-nos a ecològics teníem més de 400 vaques, munyint-ne diàriament unes 250. Després del procés de transformació tenim 300 vaques i en munyim 150.

El primer pas per transformar la nostra granja va ser la transformació de les nostres terres. 

Mas la Coromina tenim més de 80 hectàrees de terreny que treballem i cultivem per fer el menjar dels nostres animals. El procés (des del moment de la inscripció al CCPAE) ha durat dos anys, un total de 4 collites, per recollir ara ja, uns ferratges ecològics. L’aliment de les nostres vaques.

Un dels processos de transformació que més ens ha costat, ha estat el canvi de tendència al que estàvem acostumats: ara no podem utilitzar ni herbicides, ni pesticides, ni adobs químics. Aquestes modificacions comporta haver de canviar tot el sistema de cultiu i fer un maneig diferent del que estàvem acostumats. Dia a dia ens acostumem més i més als nous hàbits i a la nova manera de treballar els camps. Una manera diferent, però viable.

Al cap de 18 mesos de l’inici de la conversió dels nostres camps, va ser el torn de la transformació de les nostres vaques, que dura 6 mesos. En total, 24 mesos per la transformació integral de la granja a ecològica.

La transformació d’una granja ramadera a ecològic dura 6 mesos.

Un dels temes més importants en la conversió a ecològic en les vaques de la nostra granja ham la creació de patis exteriors a la granja per cada lot de vaques, perquè puguin sortir quan ho desitgin i l’accés a sortida a la pastura. Una part del nostre ramat, les vaques que estaven en els últims mesos de gestació,  ja estaven acostumades a les pastures. I en durant el procés hem adaptat la sortida a la pastura per les vaques que estan en producció.

Pel que fa a l’alimentació de les vaques, el canvi més important està en la seva dieta. Hem de garantir una dieta molt equilibrada i el menjar que els oferim ha de ser de molta qualitat. Per cobrir les necessitats d’una vaca la composició ha de ser un 60% de farratge  i un 40% de concentrat (dades establertes pel CCPAE).


Si voleu saber-ne més i conèixer en primera persona com és una granja ecològica, visiteu-nos!